Районний семінар-практикум «Створення об’ємних і рельєфних виробів із солоного тіста»
25 листопада 2014

Районний семінар-практикум «Створення об’ємних і рельєфних виробів із солоного тіста» 

25  листопада в центрі позашкільної освіти пройшов районний семінар-практикум з теми «Створення об’ємних і рельєфних виробів із солоного тіста», на якому були присутні  18 представників  загальноосвітніх навчальних  закладів району (вчителі трудового навчання та початкових класів, вихователі ГПД, керівники гуртків).    

Семінар було проведено з метою  залучення широкого кола педагогічних працівників загальноосвітніх закладів до вивчення звичаїв українського народу в сфері декоративно-прикладного мистецтва, зокрема ліплення з солоного тіста.  

З вітальним словом до учасників семінару звернулася Галина Захарівна Рабешко, головний спеціаліст відділу освіти Дубровицької райдержадміністрації. Вона відзначила ефективну співпрацю відділу освіти з центром  позашкільної освіти та  висловила слова вдячності працівникам ЦПО за організацію цього заходу. Микола Ілліч Семенюк, директор центру позашкільної освіти, ознайомив з діяльністю закладу, його досягненнями за останній рік та  окреслив перспективи діяльності центру позашкільної освіти.

У теоретичній частині семінару було розглянуто питання:

1. Вимоги до  оформлення супроводжуючої документації до районних виставок, конкурсів,  тощо (Т.А.Мотрій, заввідділом центру  позашкільної освіти).

        2. Тістопластика як засіб розвитку художньої творчості школярів. Презентація «Мистецтво ліплення з солоного тіста» (М.В. Антосюк, методист центру позашкільної освіти).

            У практичній частині семінару було проведено майстер-клас з теми «Тістопластика – дива своїми руками» (С.М.Криворучко, керівник гуртків центру позашкільної освіти). В ході майстер-класу присутні дізналися багато цікавої інформації про цей стародавній вид декоративно-ужиткового мистецтва. Зокрема, від того як добре було вимішане тісто для ліплення залежатиме його еластичність. Тісто після вимішування не повинно прилипати до рук і кришитися. У процесі ліплення з солоного тіста застосовують такі прийоми як відбитки і опуклі рельєфи. Відбитки роблять з гудзиків, гілок, твердих квітів і т. п. Опуклі рельєфи можна зробити за допомогою спеціальних форм. Такі форми можна зробити самому з гіпсу або скористатися металевими, з не дуже глибокими малюнками.

              Світлана Мартинівна  також поділилася  секретами замішування,  сушіння та оздоблення виробів з тіста.

              Щорічно відділ освіти проводить близько десяти районних конкурсів, виставок декоративно-ужиткового мистецтва з різної тематики. Сподіваємось, що завдяки проведеному  семінару-практикуму  довершених експонатів на цих конкурсах побільшає.  Адже, майже у кожному з них є  номінація «Тістопластика».  

 







ФОТОГАЛЕРЕЯ ТУТ >>>>>>>